ATLANTA - De piloten van een op 11 september 2001 gekaapt Amerikaans toestel zijn tijdens de vlucht voor terroristen gewaarschuwd. De bemanning van het vliegtuig dat in de staat Pennsylvania neerstortte, kreeg de mededeling dat twee toestellen in het World Trade Center waren gevlogen.

Dat blijkt uit het verslag van de onafhankelijke Amerikaanse commissie die onderzoek verrichtte naar de aanslagen van 9/11. De Amerikaanse nieuwszender CNN publiceerde vrijdag een reconstructie van vlucht 93 van United Airlines.

De piloten van het toestel, dat van Newark (New Jersey) op weg was naar Los Angeles (Californië), kregen om 9.24 uur de waarschuwing: "Pas op voor elk indringen in de cockpit! Twee vliegtuigen hebben het World Trade Center geraakt''.

De mogelijk voor een raadsel gestelde piloot Jason Dahl vroeg twee minuten later een bevestiging van de mededeling. Om 9.28 uur vielen de kapers aan, concluderen de onderzoekers uit een plotselinge daling van het toestel, gevolgd door de internationale hulpkreet Mayday uit de cockpit.

Bijna een half uur later, om 9.57 uur, begon het verzet van de onbewapende passagiers. De onderzoekers vermoeden dat inzittenden door telefoontjes met geliefden achter het lot van andere gekaapte vliegtuigen waren gekomen.

Todd Beamer belt met de federale recherche FBI en roept andere passagiers op mee te doen: ,,Let's roll''. ,,Als we het niet doen, gaan we eraan'', zal een passagier even later roepen.

Volgens het verslag doorkruiste de opstand de plannen van de terroristen om het toestel in het Witte Huis of in het Capitool in Washington te boren. De kaper achter de stuurknuppel, Ziad Jarrah, begon de Boeing 757 heen en weer te schudden om te voorkomen dat passagiers de cockpit binnen zouden dringen. Hij riep een andere kaper op de deur te blokkeren.

Omlaag

Om 10.01 uur stopt Jarrah met zijn manoeuvres. Een begeleider roept op het vliegtuig "omlaag te halen''. De passagiers staan op het punt de deur te forceren.

Een van de kapers schreeuwt: God is de grootste. Dan begint de dodelijke duik en stortte het toestel neer in een veld bij Shanksville, ongeveer twintig minuten vliegen van Washington. Alle 37 passagiers en zeven bemanningsleden komen om het leven.