ZUTPHEN - De 37-jarige man die ervan wordt verdacht op 23 mei het 13-jarig meisje uit Eibergen te hebben ontvoerd, wordt ook verdacht van misbruik van een 14-jarig meisje in de buurt van Leiden in februari dit jaar.

In deze zaak is pas na de ontvoering in Eibergen aangifte gedaan, zo maakte een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Zutphen vrijdag bekend.

De verdachte verbleef in tbs-kliniek Flevo Future en keerde op 11 mei niet terug van een afspraak tijdens zijn onbegeleid verlof. Op 23 mei ontvoerde hij in het Eibergse kerkdorp Rekken het 13-jarige meisje. Hij dwong haar onder bedreiging van een mes bij hem in de auto te stappen. Twee dagen later werd hij door de Duitse politie in Münster aangehouden en kwam er een einde aan de ontvoering. Het kind bleek seksueel misbruikt te zijn.

Ook zou hij in Duitsland hebben geprobeerd twee meisjes te ontvoeren. Hij zit nu in Nederland in bewaring, nadat hij dinsdag door de Duitse autoriteiten is overgedragen. Zijn gevangenhouding heeft alleen betrekking op strafbare feiten die hij gepleegd zou hebben in Nederland. Het OM in Zutphen heeft de Duitse collega's verzocht het dossier van de man in deze zaak over te dragen. Wanneer dat zal gebeuren, is niet bekend.