CAPE CANAVERAL - Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is sinds woensdagavond kort na zes uur (Nederlandse tijd) aan het internationale ruimtestation ISS gekoppeld. De koppelingsmanoeuvre - boven Zuid-China - verliep gesmeerd, deelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA mee.

De Atlantis ging maandag na een vertraging van vier dagen de ruimte in. Het veer heeft een aantal belangrijke onderdelen aan boord voor de verdere uitbouw van het ISS.

Aan boord van het ruimteveer bevinden zich zeven astronauten. Onder hen is de 54-jarige Amerikaan Jerry Ross, die voor de zevende keer een ruimtereis maakt. Dat is een nieuw record. Het is voor de eerste keer sinds haar aankomst in december dat de bemanning van het ISS bezoek krijgt.

Twee van de zeven astronauten gaan donderdag al aan het werk aan de buitenkant van het ISS. Met de vorig jaar gemonteerde Canadese robotarm moeten ze de bouwmaterialen eerst op de wetenschappelijke module Destiny tillen. Daarna maken ze een begin met het vastschroeven van 250 mechanische en 110 elektronische verbindingen.

In totaal zijn vier 'ruimtewandelingen' voorzien. De Atlantis keert op 19 april op aarde terug.

/NIEUWSRuimteveer Atlantis eindelijk gelanceerd (video)