AMSTERDAM - Het openbaar ministerie in Alaska heeft Greenpeace aangeklaagd wegens het overtreden van milieuwetten omdat een schip van de organisatie geen documenten over preventie van olieverlies heeft ingediend voordat het de territoriale wateren van de staat binnenvoer.

De Arctic Sunrise, met 27 milieuactivisten aan boord, vaart in het zuidoosten van Alaska rond om te protesteren tegen de houtkap in het Tongass National Forest.

Op 14 juli kreeg het schip een dagvaarding van het departement voor milieubescherming omdat het niet beschikte over een actieplan en een certificaat van financiële aansprakelijkheid bij mogelijk olieverlies. Behalve olietankers moeten ook andere grote schepen die binnen vijf dagen indienen. Het schip moest voor anker gaan totdat de documenten klaar waren. Het schip negeerde dat echter en werd nogmaals tegengehouden. Afgelopen donderdag werd er een klacht ingediend.

Administratieve fout

Volgens Greenpeace gaat het om een vergissing en zijn de benodigde documenten ingediend zodra de fout ontdekt was. Een woordvoerder van Greenpeace zei dat het een fout betreft die te maken heeft met administratie, niet met milieubescherming. "Wij zijn Greenpeace. Natuurlijk willen wij overal volgens de milieuwetten handelen," aldus de woordvoerder.

De kapitein en de reder van het schip riskeren maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete van tienduizend dollar. Greenpeace riskeert een boete van tweehonderdduizend dollar.