DEN HAAG - Het lijkt waarschijnlijk dat er een parlementaire enquête komt naar de besluitvorming over het uitzenden van Nederlandse militairen naar Srebrenica, de val van de moslimenclave en de nasleep van het drama.

CDA, D66, GroenLinks en de SP zijn naar aanleiding van het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) van mening dat de militaire en politieke hoofdrolspelers uit onder ede verantwoording moeten afleggen voor hun handelen.

Debat afwachten

PvdA-leider Melkert en VVD-voorman Dijkstal vinden dat het vooralsnog te vroeg is om het zwaarste parlementaire onderzoeksinstrument uit de kast te halen. Ze willen eerst het debat over het rapport afwachten dat 25 april, de laatste dag voor het verkiezingsreces, wordt gehouden.

"Als er dan nog vragen overblijven, behoort een enquête tot de mogelijkheden", aldus Melkert. Hij zal zo'n onderzoek niet tegenhouden als andere partijen de noodzaak aantonen. D66-leider De Graaf wil direct beginnen met het onderzoek, dat hooguit twee maanden zou moeten duren.

Premier Kok zei woensdag een eventuele enquête niet te vrezen. Hij gaf toe dat de internationale gemeenschap en de Nederlandse regering tekort zijn geschoten bij het beschermen van de moslimenclave.

'Niets doen was geen optie'

"Maar ook nu kan ik iedereen recht in de ogen kijken. Ik sta voor mijn verantwoordelijkheid en voor wat ik en mijn voorgangers hebben gedaan. Niets doen was toen geen optie. Iedereen vond dat er iets gedaan moest worden", aldus Kok.

Hij denkt niet dat de genocide van moslimmannen te voorkomen was geweest. De 'oorlogsmisdadiger' Mladic (de Bosnisch-Servische generaal) maakte de dienst uit. "Dutchbat probeerde nog te redden wat er te redden was. Een woord van waardering is daarvoor op zijn plaats", vindt Kok.

Kok kondigde aan dat het kabinet op 19 april met een uitgebreide schriftelijke reactie komt.

/NIEUWSDutchbat niet verantwoordelijk voor massamoord'Srebrenica-rapport moet politieke gevolgen hebben' Uitzending Dutchbat was bijna niet doorgegaan