Het Nederlands elftal stuit volgend jaar in groep B van het WK in Brazilië op Spanje, Chili en Australië.

Dat heeft de loting in Costa do Sauipe vrijdag uitgewezen. Nederland zal spelen in Salvador, Porto Alegre en Sao Paulo.

De eerste wedstrijd vindt op vrijdag 13 juni 2014 om 22.00 Nederlandse tijd plaats in Salvador tegen de Spanjaarden. Oranje verloor in 2010 de WK-finale in Zuid-Afrika na verlenging van Spanje.

Australië is op woensdag 18 juni om 18.00 uur de tweede opponent in Porto Alegre. Oranje sluit de groepsfase af tegen Chili op maandag 23 juni op dezelfde aanvangstijd in Sao Paulo.

De selectie van bondscoach Louis van Gaal heeft het qua reisafstand en weersomstandigheden redelijk getroffen. Als Oranje zich plaatst voor de achtste finale zijn gastland Brazilië, Kameroen, Mexico en Kroatië uit groep A de mogelijke tegenstanders.

België

België heeft gunstig geloot met wedstrijden tegen Algerije, Zuid-Korea en Rusland in groep H. Engeland heeft het in poule D zwaar getroffen met Uruguay, Italië en Costa Rica.

Colombia moet het in groep C opnemen tegen Ivoorkust, Japan en Griekenland. Frankrijk heeft geluk met Zwitserland, Ecuador en Honduras als opponenten in groep E.

Argentinië, Nigeria, Iran en Bosnië vormen groep F. Duitsland heeft met Ghana, Verenigde Staten en Portugal in groep H ook geen gemakkelijke loting.

Groep A Brazilië, Kameroen, Mexico en Kroatië
Groep B Spanje, Chili, Australië en Nederland
Groep C Colombia, Ivoorkust, Japan en Griekenland
Groep D Uruguay, Italië, Costa Rica en Engeland
Groep E Zwitserland, Ecuador, Honduras en Frankrijk
Groep F Argentinië, Nigeria, Iran en Bosnië
Groep G Duitsland, Ghana, Verenigde Staten en Portugal
Groep H België, Algerije, Zuid-Korea en Rusland

Bekijk de beelden van de loting:

Kwalificaties

Spanje plaatste zich dit jaar redelijk overtuigend voor de mondiale titelstrijd. De equipe van coach Vicente Del Bosque eindigde met twintig punten uit acht wedstrijden boven Frankrijk in groep I van de Europese kwalificatiezone.

Australië, dat gecoacht wordt door Ange Postecoglou, deed het iets minder dan Japan in groep B van de beslissende fase in de Aziatische zone. Guus Hiddink leidde de Australiërs zeven jaar geleden tijdens het WK van 2006 in Duitsland.

De Chilenen presteerden dit jaar onder bondscoach Jorge Sampaoli goed bij de kwalificaties in Zuid-Amerika. Het land werd achter Argentinië en Colombia derde in de groep van negen landen. Onder meer Ecuador en Uruguay deden het slechter.

Openingswedstrijd

Alcides Ghiggia (Uruguay, tevens de oudste nog levende WK-winnaar), Geoff Hurst (Engeland), Cafu (Brazilië), Fabio Cannavaro (Italië), Mario Kempes (Argentinië), Fernando Hierro (Spanje), Zinedine Zidane (Frankrijk) en Lothar Matthäus (Duitsland) verrichtten de loting.

Het WK begint op donderdag 12 juni met de openingswedstrijd in Sao Paulo tussen Brazilië en Kroatië. De finale is ruim een maand later, op 13 juli in Rio de Janeiro.

Volg de WK-loting via ons liveblog