WASHINGTON - Amerikaanse militairen hebben in Irak en Afghanistan sinds oktober 2001 in 94 gevallen gevangenen misbruikt. Daarvoor was echter niet de legerleiding maar "een aantal individuen" verantwoordelijk. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Amerikaanse leger naar het misbruik door eigen militairen.

Onder de 94 gevallen vallen onder meer de dood van een gevangene, verkrachting, aanranding, psychisch misbruik en diefstal. Het leger stelde het onderzoek in februari in, enkele weken nadat leidinggevenden hadden gehoord van psychisch en seksueel misbruik van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De onderzoekers, die hun bevindingen donderdag voor de Senaat presenteerden, wijtten de "incidenten" niet aan "gebreken in het systeem". Het rapport legt de beschuldigdende vinger bij individuele militairen die "regels, discipline en waarden van het leger" aan hun laars lapten.

Het misbruik was uitzondering en geen regel, concluderen de onderzoekers van het Pentagon. Sinds oktober 2001 pakten de Amerikanen in Afghanistan en Irak 50.000 personen op.