MADRID - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell vindt het belangrijk de Palestijnse president Arafat te ontmoeten tijdens zijn missie in het Midden-Oosten. "Ik hoop dat er geen problemen zijn bij het regelen van een ontmoeting", zei hij woensdag na een gesprek met zijn Spaanse ambtgenoot Piqué.

"Als wij vooruitgang willen boeken, is zo'n ontmoeting belangrijk", zei Powell. Arafat is volgens hem de partner met wie Israël op een bepaald moment moet onderhandelen. Het is de bedoeling dat Powell vrijdag in Israël arriveert tijdens zijn reis door het Midden-Oosten, die bedoeld is om een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Over de opmerking van de Israëlische premier Sharon dat de VS Israël niet onder druk moeten zetten, zei Powell dat hij begrijpt dat Israël zich in een kritieke situatie bevindt. "Maar desondanks vinden wij terugtrekking van de Israëlische troepen uit de bezette Palestijnse gebieden de beste manier om tot een oplossing te komen."

Uitspraak Sharon

"Men kan allemaal over vrede praten, maar men kan geen vrede bereiken zolang de terreur bestaat. Ik hoop dat onze grote vriend de Verenigde Staten begrijpt dat dit voor ons een oorlog is om te overleven', aldus Sharon. Oud-premier Netanyahu, partijgenoot van Sharon, zei dat de VS de militaire acties niet moeten hinderen.

De situatie in de bezette Palestijnse steden op de Westoever neemt steeds ernstiger vormen aan. Dramatisch is de situatie in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin. De Israëlische strijdkrachten hebben gedreigd het kamp met F-16's te gaan bombarderen als de bevolking zich niet overgeeft.

Vermeend bloedbad

De Israëlische strijdkrachten zijn volgens de Palestijnen in het kamp bezig met het graven van massagraven om te verhullen dat het daar een bloedbad heeft aangericht. Volgens Israëlische militaire bronnen hebben zich zo'n tweehonderd Palestijnen zich aan de strijdkrachten overgegeven.

Maar in het kamp, met zo'n 15.000 inwoners, bevinden zich nog haarden van verzet. Meer dan 70 procent van de woningen in het kamp zou al verwoest zijn. Palestijnse bronnen noemen de situatie kritiek. In de straten zouden tientallen lijken en vele gewonden liggen. De Verenigde Naties reppen van een 'catastrofe'.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat beschuldigt Israël ervan meer dan vijfhonderd Palestijnen te hebben gedood sinds het begin van het offensief van de Israëlische strijdkrachten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens hem is de Israëlische premier Sharon gek geworden. Het Israëlische leger noemde eerder een aantal van tweehonderd dode Palestijnen.

EU wil maatregelen

Het Europees Parlement vindt dat het nu tijd is voor maatregelen tegen Israël. Europa moet de economische samenwerking met Israël onmiddellijk opzeggen, zo stelt een ruime meerderheid. Ook dient er een wapenembargo te komen. Verder zou de EU moeten meewerken aan een internationale vredesmacht voor het Midden-Oosten.

Huidig EU-voorzitter Spanje zinspeelt ook al op een opzegging van de zogeheten associatieakkoorden met Israël. Die behelzen onder meer afspraken over voordeliger handelstarieven en voorrang op de Europese markt voor Israëlische producten. Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië zijn tot nu toe tegenstander van een onmiddellijk opschorten van de samenwerking. Maandag overleggen de EU-bewindslieden opnieuw in Luxemburg.

/NIEUWSVS en EU eisen terugtrekking Israël (video)

/DOSSIERMidden-Oosten