DELFZIJL - De grootscheepse zoektocht naar munitie, die donderdag begon op het strand van Delfzijl, heeft nog geen antieke kogels of verroeste granaten opgeleverd. Dat zei J. Slagers, die als explosievendeskundige toezicht houdt op de graafwerkzaamheden. Toch verloopt de speurtocht volgens Slagers 'voorspoedig'.

Op het strand zijn acht mensen aan het werk, bewapend met twee shovels, een munitiescheidingsinstallatie (waarmee het zeefwerk plaatsvindt) en een kraan. Donderdag is het strand tot een diepte van 25 centimeter afgegraven. Vrijdag wordt een begin gemaakt met het zeefwerk. Volgens Slagers is de kans dan groter dat er munitie wordt gevonden.

De gemeente heeft het strand voorlopig afgesloten voor publiek. Burgemeester Appel van Delfzijl besloot een groot deel van het zand van het kunstmatige strand te laten zeven nadat er in mei munitie was aangetroffen.

Wereldoorlog

Uit nader onderzoek bleek dat het zand afkomstig was van de Duitse kant van de Eems, aldus een woordvoerder van Delfzijl. In de Tweede Wereldoorlog is daar wellicht munitie gedumpt.

Vanaf maandag wordt een strook van 15 meter breed en 0,75 meter diep afgegraven tussen de eb- en vloedlijn, dat op dezelfde manier wordt bewerkt. In afwachting van de resultaten van het onderzoek, bekijkt de gemeente wat eventuele volgende stappen zijn.