STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met de Portugees Barroso als voorzitter van de Europese Commissie.

AMSTERDAM - De Portugese oud-premier was in juni naar voren geschoven door de 25 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie. In het parlement toonden linkse en groene partijen echter bezwaar. Ze vinden de 48-jarige conservatief te rechts.

Kritiek is vooral dat hij voor de oorlog in Irak is. Daarentegen kon Barroso rekenen op de steun van de christen-democraten, de grootste fractie in het parlement. Van de Nederlandse partijen stemden PvdA, GroenLinks, SP en Van Buitenen tegen. Voor waren CDA, VVD en ChristenUnie/SGP; D66 stemde blanco.

Barroso was tien jaar minister en staatssecretaris, meestentijds voor Buitenlandse Zaken. Sinds twee jaar vervulde hij de functie van premier. De vader van drie kinderen spreekt vloeiend Frans, Engels, Portugees, Spaans, Italiaans en een beetje Duits.

'Geen eenheid'

Barroso verdedigde zich in het parlement tegen de kritiek. Over Irak zei hij dat alle Europese landen verdeeld waren: "het was niet Portugal dat de eenheid doorbrak. Er was geen eenheid'', zei hij. Barroso zei voor een sterk Europa te zijn, dat voorop loopt met milieu en economie.

De Portugees zei meer burgers bij Europa te willen betrekken. De euro-apathie is een uitdaging, vindt hij. Hij noemde het aannemen van de nieuwe grondwet een grote klus, net als het besluit wanneer toetredingsgesprekken met Turkije beginnen. Barroso zei een goed ondernemersklimaat te willen scheppen, voor meer groei en banen. Voor de uitbreiding van de Europese Unie moeten EU-landen meer gaan betalen aan Europa, vindt de nieuwe commissievoorzitter. "Er kan niet meer Europa komen voor minder geld'', zei Barroso, doelend op bezuinigingsvoorstellen van Nederland en andere landen.

Van Buitenen

Barroso zei alvast een besluit te hebben genomen over de taakverdeling van de nieuwe Europese Commissie. Hij komt daarbij de Nederlandse 'klokkenluider' Van Buitenen tegemoet: de eurocommissaris voor begroting zal niet langer verantwoordelijk zijn voor de controle. Verder wil hij geen 'supercommissaris', zoals Duitsland had geëist voor Economische Zaken. "Alle commissarissen moeten supercommissarissen zijn.''