Het risico op hersenschade door xtc-gebruik wordt steeds groter doordat de pillen steeds sterker worden. Steeds vaker duiken pillen op die twee tot driemaal zoveel MDMA, de werkzame stof in xtc, bevatten als gemiddeld. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarbericht van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). DIMS is onderdeel van het Trimbos Instituut.

Tot nu toe zijn er nog geen klachten of incidenten bekend als gevolg van de sterkere pillen, maar het Trimbos roept op tot waakzaamheid. Vooral jonge en nieuwe slikkers kunnen gezondheidsklachten krijgen door de hoger gedoseerde pillen. Gemiddeld bevat een xtc-pil 75 milligram MDMA.

In de sterkere pillen zit vaak 140 milligram of zelfs nog meer. In 97 procent van de pillen die het Trimbos onderzocht werd MDMA aangetroffen. Volgens woordvoerder Henk Maurits bevat ongeveer 5 procent een verhoogde dosering. Hij benadrukt dat de situatie niet alarmerend is, maar dat er wel sprake is van een stijgende lijn.

Dalend eerste hulpbezoek

Het aantal housepartybezoekers dat na xtc-gebruik op de eerste hulp terecht komt, is sinds 1996 gedaald van 1,2 naar 0,8 procent. In verreweg de meeste gevallen gaat het om lichte gezondheidsklachten. Slechts in 0,1 procent is er sprake van ernstige aandoeningen. Ook blijkt steeds vaker dat pillen daadwerkelijk bevatten wat de gebruiker gekocht dacht te hebben. Voor het eerst sinds 1992 was er geen landelijke waarschuwingsactie nodig voor gevaarlijke tabletten.

Volgens Maurits is dat ten dele het gevolg van een betere kwaliteit van de partydrug. "Midden jaren negentig troffen we heel veel 'vervuilde' pillen aan. Nu is de kwaliteit veel zuiverder. Ook merken we dat mensen wat verantwoorder omgaan met het gebruik", aldus Maurits.

Cocaïne

Een andere zorgelijke trend betreft cocaïne. Steeds vaker wordt het poeder versneden met fenacetine, een middel dat bij veelvuldig gebruik nierschade kan veroorzaken. Om die reden is het middel in Nederland verboden. Fenacetine is in 16 procent van de onderzochte cocaïne aangetroffen. De cocaïnepoeder bevatte gemiddeld 65 procent zuivere cocaïne.