HAARLEM - De oudste man van Nederland, de 106-jarige Joop Rosbach, is woensdag in het Kennemer Gasthuis in Haarlem overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bevestigd. Rosbach overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

Volgens zijn neef Ruud Rosbach heeft zijn oom tot aan het laatste moment van het leven genoten. "Hij was altijd goedgemutst en had voor iedereen een vrolijk woord.'' Volgens de neef is Rosbach "vrij van pijn en angst overleden''. Ongeveer twee weken geleden werd hij met klachten van benauwdheid opgenomen in het ziekenhuis. Daar werd al snel een longontsteking vastgesteld.

Rosbach was ruim twintig jaar bewoner van zorgcentrum Nieuw Delftweide in Haarlem en was sinds 22 jaar weduwnaar. Zijn neef benadrukt dat Joop Rosbach altijd dankbaar is geweest voor de goede en vriendelijke verzorging in Nieuw Delftweide.

Timmermans

Rosbach gold sinds 13 mei als oudste man van Nederland. Hij nam die 'eretitel' over van G.H. Timmermans, die 107 jaar oud werd. Rosbach had geen kinderen. Hij wordt maandag gecremeerd in crematorium Westerveld in Driehuis.

Jacobus (Co) de Lavoir uit Axel, eveneens 106 jaar oud, neemt het stokje van Rosbach over. Volgens de verzorgers van verzorgingshuis De Vurrsche in Axel, waar hij al een aantal jaren verblijft, is hij bijzonder trots op zijn eretitel.

De Lavoir is vrijwel doof maar begrijpt door gebarentaal vrijwel alles. Hij heeft jaren in een rolstoel gezeten, maar heeft sinds twee weken een rollator tot zijn beschikking. Volgens de verpleegkundigen loopt de 'oudste man' hiermee als een "kievit'' door de gangen. Daarnaast mag de 106-jarige Zeeuw nog graag sigaartjes opsteken.