SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee mag sinds kort hulpmiddelen inzetten bij uitzettingen. De richtlijnen zijn hiervoor wettelijk aangepast. De marechaussee roept al jaren om het gebruik van helmen en maskers, maar mocht dergelijke middelen tot voor kort niet inzetten. Dat is met de wetswijziging veranderd. De marechaussee is nu nog op zoek naar de meest geschikte hulpmiddelen, aldus een woordvoerder donderdag.

Uitzettingen van illegalen verlopen soms bijzonder moeizaam. Sommigen bespugen de marechaussees met speeksel en bloed. Anderen verwonden zichzelf of smeren zich in met hun eigen ontlasting. De marechaussee is daarom blij met de ruime formulering van de extra bevoegdheid die het gebruik van "hulpmiddelen ten behoeve van de uitzetting'' mogelijk maakt. "Zo kunnen we per geval naar een humane oplossing zoeken'', zegt de woordvoerder.

De marechaussee denkt aan een piepschuimen helm tegen mensen die zichzelf verwonden. Mondkapjes of maskers moeten de medewerkers tegen spugen beschermen. Zij vrezen vooral het spuwen van bloed, omdat het aids-virus via bloed-op-bloedcontact kan worden verspreid. Spuug in de ogen kan tot infecties leiden.

Ook de politie heeft last van spuwers. In Amsterdam roept de Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) de korpsleiding op het personeel te laten inenten tegen hepatitis B. Ook het virus dat deze ziekte veroorzaakt, verspreidt zich onder meer door bloed-op-bloedcontact, maar is veel besmettelijker dan HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Medewerkers in de gezondheidszorg worden al tegen hepatitis B ingeënt.

De Amsterdamse korpsleiding heeft eerder aangegeven niet voor inenting van het hele korps tegen de ziekte te zijn. Agenten die iets meemaken waardoor ze een verhoogd risico op hepatitis B lopen, wordt geadviseerd zich te laten onderzoeken. Dit doen in Amsterdam ongeveer dertig agenten per jaar. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie is bij een agent nog nooit hepatitis B vastgesteld.