AMSTERDAM - Consumenten kunnen vanaf donderdag precies zien welke groenten en fruit met bestrijdingsmiddelen zijn vervuild. Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en de vereniging Goede Waar & Co lanceren hiervoor de zogeheten 'Koop Schoon Kaart'. Met deze 'koophulp' kan de consument bewuste en gezonde keuzes maken bij het boodschappen doen.

Op de kaart staat ook vermeld hoe supermarkten presteren op het gebied van bestrijdingsmiddelen, maakte Milieudefensie donderdag bekend. De initiatiefnemers verspreiden de 'Koop Schoon Kaart' ook bij 1750 kinderdagverblijven, omdat gif op groente en fruit extra schadelijk kan zijn voor de gezondheid van kinderen.

Op de kaart staat onder meer dat groenten als venkel, asperges en witlof het beste scoren. Sla, rode peper en paprika komen als slechtste uit de bus. Bij fruit zijn avocado's, kiwi's en pruimen het minst vervuild. Mandarijnen, citroenen en rode bessen blijken het meeste gif te bevatten. De lijsten op de 'Koop Schoon Kaart' zijn gebaseerd op de gegevens van de Keuringsdienst van Waren.