Archeologen van de gemeente Deventer hebben in die stad een deel van de buitenste stadsmuur met een gracht uit de veertiende eeuw gevonden. De gemeente heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Door de vondst op de Houtmarkt in Deventer kan het team de exacte locatie van de stadsmuren en torens bepalen, aldus de gemeente. De stadsarcheoloog verwacht ook de stadsvoorraadschuur te vinden. Het blootgelegde gedeelte is ongeveer zeven meter lang. De breedte varieert van twee meter aan de bovenkant tot vijf meter aan de voet van de muur.

Deventer had vroeger een voor Nederland vrij unieke dubbele stadsmuur met daarbuiten een gracht. In totaal moet er rond het Middeleeuwse centrum een wal hebben gestaan met een lengte van ongeveer vier kilometer. Op het terrein waar de muur is gevonden, stonden zes jaar geleden nog woningen, maar die zijn gesloopt. Binnenkort verrijst er nieuwbouw.

De projectontwikkelaar is op de hoogte gesteld van de archeologische vondst. Het is niet bekend wat er met de restanten van de muur gaat gebeuren.