DEN HAAG - Een tienkoppige Colombiaans-Nederlandse drugsbendedie voor miljoenen euro's aan cocaïne ons land invoerde, iswoensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot celstraffenvan vier tot vijftien jaar. Een elfde verdachte werd vrijgesprokenwegens gebrek aan bewijs.

De bende heeft voor minstens 165 miljoen euro (straatwaarde) aancocaïne het land binnengesmokkeld. De smokkel speelde zich af in defruitbranche, waarbij onder andere het fruitimportbedrijf van de hoofdverdachte C. de J. (52) uit Zaanstad alsdekmantel zou hebben gefungeerd.

Bananen

In 2002 werden in de Antwerpse haven enkele partijen van intotaal een kleine 400 kilo, en later een partij van 3000 kiloineens gelost. Het verboden poeder zat verstopt tussen bananen.

Degrote partij cocaïne werd in een vrachtwagen op weg naar Nederlandonderschept, maar met het oprollen van de bende moest nog wordengewacht. Dat gebeurde pas na de vondst van nog eens 400 kilo in deRotterdamse haven juni vorig jaar.

XTC-transporten

Er was ook nog sprake van diverse XTC-transporten naar onderandere Amerika, waar de hoofdverdachte en enkele anderen aan meezouden hebben gedaan. Een 45-jarige man die de rechterhand van dehoofdverdachte zou zijn geweest, kreeg negen jaar cel.

De andereverdachten werden tot vier, vijf of zes jaar gevangenisstrafveroordeeld. Tijdens de behandeling van de strafzaak warencelstraffen tot zestien jaar geëist.