NIJMEGEN - De tweede etappe van de Nijmeegse Vierdaagse heeftwoendag een recordaantal uitvallers geëist. De etappe was voor.339 wandelaars te zwaar, aldus de marsleiding woensdagavond. Er zijn nog.465 deelnemers over.

Nooit eerder vielen in een dag zo veel wandelaars uit. Vorigjaar hielden 1.805 wandelaars het tijdens dag twee voor gezien.

Weersomstandigheden

Volgens de organisatie is het aantal uitvallers te wijten aan deweersomstandigheden. De wandelaars kregen woensdag een zwareregenbui te verduren, nadat de etappe van dinsdag ook algrotendeels in de regen werd gelopen.

Het Rode Kruis, dat met 340 vrijwilligers actief is tijdens deVierdaagse, beleefde woensdag topdrukte. Bij de hulpposten langs deroute lieten 857 lopers hun blaren prikken. Op kamp Heumensoordmoesten nog eens circa 700 militairen aan hun blaren wordengeholpen.

Hartklachten

Artsen moesten 324 wandelaars helpen met pijnlijke gewrichten enandere klachten. En deelnemer werd met hartklachten naar hetziekenhuis gebracht. Dinsdag viel een hoogbejaarde Zweedsedeelnemer al met hartproblemen uit.

De marsleiding controleert steekproefsgewijs de startbewijzen enidentificatie van wandelaars. De maatregel moet zwartlopers van hetparcours weren. Tot nu toe zijn elf zwartlopers gesnapt. Zij liepenmet het startbewijs van iemand anders. Het startbewijs van dezwartlopers is ingenomen, waardoor ze niet meer in aanmerking komenvoor een Vierdaagsekruisje.