ROTTERDAM - De Queen Mary II , het grootste cruiseschip ter wereld, is woensdag vertrokken uit het hart van Rotterdam. Hetschip is op weg naar Southampton.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Foto: Sjors Ribeiro Edison | Het schip arriveert in de Rotterdamse haven

Het 72 meter hoge en 345 meter lange schip lag een dag afgemeerdaan de Wilheminapier en volgens schattingen van de politie zijn ermisschien wel 200.000 mensen naar komen kijken.

Verkeersdrukte

De toestroom was zo groot dat het verkeer in het centrum vanRotterdam 's middags vast kwam te staan. Ondanks de verkeersdruktelukte het om de achttien bussen met passagiers van de Queen Mary 2die zich elders in Nederland hadden vermaakt, weer op tijd aanboord te krijgen.

Onder politiebegeleiding werden telkens enkelebussen vanaf het verzamelpunt bij stadion De Kuip naar deWilhelminapier begeleid, waar de passagiers kort voor 17.00 uurarriveerden.

Euromast

Vanaf de kades zwaaiden drommen toeschouwers naar de passagiersop het vertrekkende schip. Nieuwsgierigen hadden zelfs een plaatsjegevonden op de trappen van de Euromast. De publieke belangstellingwas ook al fors toen het schip in de nacht van dinsdag op woensdagde haven naderde. Bij Hoek van Holland stond het omstreeks 01.30uur al zwart van de mensen, meldde een zegsman van het GemeentelijkHavenbedrijf Rotterdam.

De Queen Mary 2 legde omstreeks 06.00 uur aan bij deWilhelminapier in het centrum van Rotterdam. "Er waren tweesleepboten bij, maar hij is op eigen kracht omgezwaaid in deWaalhaven", aldus de woordvoerder van het havenbedrijf. De QueenMary 2 lag met de achtersteven naar de Erasmusbrug, zodat het schipniet meer hoefde te keren om de reis naar Southampton te beginnen.

Slank

De boeg was daardoor niet voor iedereen te zien. Jammer, aldusT. Schellekens van het Havenbedrijf, die het een mooi schip vindt."Het heeft een uitzonderlijk slanke boeg die echt door het watersnijdt. Door de sterke schroeven is er toch heel goed mee temanoeuvreren en het cruiseschip haalt wel 50 kilometer per uur."

De 632 miljoen euro kostende Queen Mary 2 gooide omstreeks 18.45uur de trossen los, ruim een halfuur later dan gepland.