NEW YORK - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft dinsdag Israël verzocht de omstreden veiligheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever neer te halen. De Arabische landen hadden een ontwerpresolutie ingediend, waarin Israël werd opgeroepen zich neer te leggen bij de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag om de veiligheidsbarrière af te breken.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De stemming werd dinsdag tot tweemaal toe uitgesteld door Nederland. De Nederlandse vertegenwoordiging vroeg namens de Europese Unie om uitstel zodat de EU een gezamenlijk standpunt kon bepalen.

De door de Palestijnen opgestelde ontwerpresolutie werd na een amendement van de EU uiteindelijk met 150 tegen zes stemmen aangenomen. Tien landen onthielden zich van stemming. Israël en de Verenigde Staten stemden tegen de resolutie, terwijl alle EU-leden voor stemden.

Amerikanen

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, James Cunningham, waarschuwde ervoor dat de resolutie onevenwichtig is. De resolutie zou het onmogelijk maken dat Israëliërs en Palestijnen ooit nog vreedszaam naast elkaar kunnen leven.

De stemming betekent een opsteker voor de Palestijnen. Deze hadden vorige week de Algemene Vergadering opgeroepen gehoor te geven aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof de muur weg te halen. Volgens het ICJ is de muur in strijd met het volkenrecht en daarom illegaal. De muur staat grotendeels op Palestijns grondgebied dat sinds de oorlog van 1967 door Israël bezet wordt gehouden.

Noodzaak

Israël zegt dat de muur een tijdelijke noodzaak is om zelfmoordcommando's buiten de deur te houden. De Israëlische vertegenwoordiger bij de VN, Dan Gillerman, reageerde teleurgesteld op de uitkomst. "Deze resolutie kan slechts de werkelijke vijanden van de Israëliërs en Palestijnen aanmoedigen", aldus Gillerman.

De uitspraak van de Algemene Vergadering is vooral symbolisch en verplicht Israël tot niets. Het geeft wel de opinie weer van de internationale gemeenschap. Israël heeft al eerder laten weten de uitspraak van het ICJ, die eveneens niet bindend is, te negeren en door te gaan met de aanleg van de 700 kilometer lange muur.