DEN HAAG - Zelfs de schrille claxon klonk opgelucht toen deeerste tram dinsdagavond uit de Haagse tramtunnel kwam rijden. Naalle lekkages, vertragingen en torenhoog opgelopen kosten van deafgelopen jaren konden de gemeente Den haag en de bouwers van detunnel wel een opsteker gebruiken. En die kwam: zes keer reed eentramstel zonder problemen over de rails.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De tramtunnel onder het winkelgebied van de binnenstad raaktesinds het begin van de bouw in 1996 diverse keren lek. In 1998 kwamer zoveel grondwater (140.000 liter per uur) de ondergrondsebinnenlopen dat een deel van het bovengelegen wegdek inzakte.

Tegenslagen

Ookdreigden gebouwen te verzakken. Door de tegenslagen liep de aanlegjaren vertraging op en stegen de kosten van de oorspronkelijkbegrote 139,5 miljoen euro naar circa 234 miljoen.

Eerst heel voorzichtig, met nog geen 5 kilometer per uur, maarlater met meer zelfvertrouwen reed de tram de tunnel in en uit.Rechtdoor, de bocht aan het einde, het ging allemaal goed, zeiprojectdirecteur H. Vergouwen. Alleen de bovenleiding moet op tweeplaatsen een paar centimeter worden aangepast.

Bouwstof

Wolken bouwstofwierp het voertuig op bij de ritjes van 30 en 50 kilometer per uur.De weinige Hagenaars die kwamen kijken, hadden er een applausjevoor over. Vergouwen sprak na de proef van een feestelijk gevoel. "Wehebben een leuke avond gehad."

Dinsdag testten de bouwers de rails en bovenleidingen. Dekomende maanden, tot de feestelijke opening op 16 oktober, moet nogheel wat werk worden verzet. "We werken de hele zomer door",aldus Vergouwen.

Training

De veiligheidssystemen moeten nog worden getest ende trambestuurders krijgen een training tunnelrijden. Ook moet debewegwijzering nog op zijn plaats, vloeren en perrons afgewerkt,kabelgoten gedicht en de bovengrondse werkplaatsen opgeruimd. Hetis de bedoeling dat vanaf 19 oktober bezoekers van de Haagsebinnenstad eindelijk met de tram door de tunnel kunnen.