CAIRO - De interim-regering in Bagdad wil dat deinspecteurs van de nucleaire waakhond van de VN terugkeren naarIrak om een inventarisatie te maken van het aanwezige nucleairemateriaal. Dat zei Mohammed el-Baradei van het InternationaalAtoomenergie Agentschap (IAEA) dinsdag in Caïro.

El-Baradei zei dat de Iraakse minister Hoshiyar Zebari vanBuitenlandse Zaken hem had gevraagd om de internationaleinspecteurs de komende dagen te laten terugkeren naar Irak. Integenstelling tot hun vooroorlogse tegenhangers zullen de nieuweinspecteurs niet zoeken naar mogelijke aanwijzingen van eennucleair wapenprogramma.

Inspecties

Zij gaan reguliere inspecties uitvoeren die ook waren toegestaanonder het bewind van Saddam Hussein. De IAEA hoopt dat de stap eenopgang is tot een hervatting van volledige inspecties. De terugkeervan de inspecteurs is ook noodzakelijk, zodat de IAEA dezegeschiedenis eindelijk kan afsluiten, zei El-Baradei.

Twee VN-instanties zochten voor de oorlog van vorig jaar naarverboden wapens in Irak. El-Baradei's IAEA leidde het onderzoeknaar nucleaire wapens, terwijl de Unmovic zocht naar het chemische,biologische en ballistische arsenaal van Saddam Hussein. Na deoorlog vonden de Amerikanen geen sporen van een uitgebreid nucleairwapenprogramma.