MOSKOU - Tsjetsjeense rebellen hebben maandag een Russische helikopter van het type type MI-26 met aan boord 112 militairen en vijf bemanningsleden neergeschoten. Dat heeft een militaire bron bevestigd tegen het Russische persbureau Interfax. Zeker 85 inzittenden zouden zijn omgekomen.
type MI-26

Het incident deed zich voor vlakbij het Russische militaire hoofdkwartier in Khankala, even buiten de hoofdstad Grozny van de opstandige deelrepubliek. Het toestel zou zijn beschoten met een luchtdoelraket of met een zware mitrailleur. De bemanning wist contact op te nemen met het hoofdkwartier en kon nog melden dat zij een noodlanding zou maken.

32 overlevenden

Volgens het persbureau Itar-Tass hebben 27 militairen en de vijf bemanningsleden de noodlanding overleefd. De gewonden zijn met helikopters en voertuigen overgebracht naar de basis Khankala, zo'n 5 kilometer verderop.

Oorlog geldt als nagenoeg gewonnen

Tsjetsjeense rebellen bevestigden het neerhalen van een helikopter op hun website. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie sprak op de Russische televisie van een ongeval. Waarnemers denken dat Defensie liever niet laat bekendmaken dat de rebellen succesvol waren. In de propaganda van de Russische regering geldt de slepende en bloedige oorlog in Tsjetsjenië als nagenoeg gewonnen.

Grootste helikopter ter wereld

De MI-26 geldt als de grootste helikopter ter wereld. Het 33 meter lange toestel kan twintig ton vracht vervoeren of ten minste tachtig parachutisten met volle bepakking. Het laadruim van de MI-26 is vergelijkbaar met dat van een Hercules transportvliegtuig.