ARNHEM - De rechter-commissaris in Arnhem heeft dinsdag bevolen dat de 37-jarige Syriër die is aangehouden wegens terreurdreiging tegen de Vierdaagse, nog drie dagen blijft vastzitten. Justitie verdenkt hem ervan voorbereidingshandelingen voor moord te hebben verricht.

De 33-jarige Libanees die ook in deze zaak werd aangehouden blijft verdachte van bedreiging, maar er is volgens de rechter-comissaris geen grond hem nog langer vast te houden. Bij huiszoeking zijn zaterdag geen explosieven of wapens gevonden.

Vreemdelingenbewaring

Toch komt de man niet vrij, omdat hij illegaal in Nederland verblijft. De Libanees zit in vreemdelingenbewaring, aldus het Openbaar Ministerie dinsdag.

De Volgens advocaat A. Kilic is haar Libanese cliënt benaderd om in ruilvoor geld een bom te gooien naar wandelende Amerikaanse militairen.De Libanees zou dat daarop hebben gemeld aan de politie, maar werdenkele dagen later zelf aangehouden.

Burgerplicht

"Belachelijk", aldus Kilicdinsdagavond voor de tv-journaals van RTL en NOS. "Iedereen diezijn burgerplicht vervult loopt blijkbaar het risico gearresteerdte worden."

De politie Gelderland-Zuid ontving donderdag informatie over een ophanden zijnde gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse, die dinsdag van start is gegaan. Er werd een team van 270 rechercheurs en vier officieren van justitie geformeerd. Het onderzoek leidde zaterdag tot de aanhouding van de twee verdachten.