AMSTERDAM - Het is precies 35 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op hetmaanoppervlak. De maanlanding is één van de grootste gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. Niet alleen om de prestatie zelf, maar vooral vanwege het moment waarop het gebeurde. De jaren zestig waren namelijk een roerige tijd in de Verenigde Staten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Daarmee bereikten de Amerikaanse astronauten het doel dat president John F.Kennedy in 1961 al had uitgesproken. Tijdens een speech voor het Amerikaanse Congres had hijaangekondigd een mens naar de maan te sturen en veilig terug te brengen voor het einde van het decennium.

Om precies te zijn op 20 juli 1969 stapten de astronauten van Apollo 11 uithet maanlandingsvoertuig Eagle. Neil Armstrong en "Buzz" Aldrin waren daarmee de eerste mensen op de maan. De bemanning van de Apollo 11 (de derde man was Michael Collins) waren vier dagen eerder vertrokken vanaf het Kennedy Space Centre in de Amerikaanse staat Florida. Duizenden mensen schreeuwden hen de ruimte in.

30 seconden

Bij de landing op het maanoppervlak was het moeilijk om een geschiktelandingsplek te vinden. Armstrong moest handmatig het ruimtevaartuig besturen langs grote rotspartijen om uiteindelijk te landen in de zogenaamde "Zee van Rust". Op het moment van landen hadden de astronauten nog maar voor 30 seconden brandstof.

Zes uur na de landing zette Armstrong zijn beroemde voet in het maanstof. Ruim 600 miljoen mensen over de hele wereld hebben dit moment live op de televisie kunnen volgen. De maanlanding heeft de meeste kijkers getrokken voor een evenement in de geschiedenis van de live-televisie.

Eenmaal op de man hebben Armstrong en Aldrin zo’n 2,5 uur rondgelopen om hetmaanoppervlak te ontdekken. Zo’n 21 kilo aan brokstukken en ander grondmateriaal werd verzameld en mee teruggenomen naar de Aarde voor onderzoek. Actief maanonderzoek kwam tot een einde in 1972 toen Apollo 17 veilig landde in de Pacifische Oceaan na een missie van 12 dagen. Maar de huidige Amerikaanse president George W. Bush heeft inmiddels uitgesproken opnieuw ambities te hebben om de maan een bezoekje te brengen.