RAMALLAH - De Palestijnse premier Ahmed Qurei blijft voorlopig op zijn post, maar weigert zijn ontslag in te trekken. Dat hebben enkele ministers dinsdag gemeld na spoedberaad van het kabinet met Arafat en Qurei. De premier weigerde na afloop met de pers te praten.

Qurei diende zaterdag zijn ontslag in bij Arafat, wegens de opstand in Gaza. De president wilde dat niet accepteren. De premier wil meer te zeggen hebben over de veiligheidsdiensten, maar Arafat wil hem die bevoegdheden niet geven.

Nieuwe regering

Minister Kadura Fares zei na het spoedberaad dat Qurei alleen aanblijft tot er een nieuwe regering is. Volgens minister Saeb Erekat blijft Arafat het ontslag weigeren en blijft Qurei erbij dat hij wil opstappen. "De crisis gaat maar door", aldus Erekat.

De crisis in Gaza ontstond doordat gewapende Palestijnen maatregelen willen tegen corruptie in het bestuur. Ook de benoeming van een als corrupt bekend staande neef van Arafat als nieuwe veiligheidschef viel erg slecht. De president heeft die benoeming inmiddels teruggedraaid. Zelden was de druk op Arafat om hervormingen door te voeren en macht af te staan zo groot.

Grote problemen

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zei dinsdag dat de Palestijnse Autoriteit in grote problemen verkeert. "President Arafat moet beslist de tijd nemen om te luisteren naar de premier en andere leden van de Autoriteit en dan de nodige stappen nemen om de situatie onder controle te krijgen", adviseerde Annan.