BAGDAD (ANP/RTR) - De vrijgelaten vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz is overgedragen aan de Filipijnse ambassade in Bagdad. Volgens een verslaggever van het Britse persbureau Reuters is hij daar dinsdagmiddag aangekomen.

De Filipijnse president Arroyo bevestigde eerder op radio en tv dat de 46-jarige De la Cruz was vrijgelaten. Hij verkeert volgens haar in goede gezondheid. "Ik heb net met hem gesproken. Het gaat goed. Hij heeft goede zin en hij bedankt elke Filipijn voor hun gedachten en gebeden", aldus de president.

In het huis van Angelo de la Cruz, ten noorden van de hoofdstad Manilla, zijn familie en vrienden toegestroomd om naar de nieuwszenders te kijken. Zijn 40-jarige zus vertelde erg gelukkig te zijn.

Terugtrekking

Om het leven van de chauffeur te redden besloot de regering in Manilla de 51 Filipijnse militairen en agenten vervroegd uit Irak terug te trekken. Maandag hebben alle Filipijnse soldaten Irak verlaten. Dat zou oorspronkelijk in augustus gebeuren, maar de Filipijnse regering is gezwicht voor de ontvoerders van De la Cruz. Die eisten dat de Filipijnen zo snel mogelijk uit Irak zouden weggaan.

Aanvankelijk leek Manilla voet bij stuk te houden, maar de Filipijnen gingen massaal de straat op om te pleiten voor het leven van de vrachtwagenchauffeur, vader van acht kinderen. Hij werd begin juli ontvoerd. President Arroyo zei dinsdag dat de vrachtwagenchauffeur een onschuldig man was, die het niet verdiende om te sterven.