AMSTERDAM - Het aantal huurders dat vanwege de overlast voor hun buren uit huis is gezet, is vorig jaar verdubbeld. Ruim 470 hoofdbewoners verspeelden het recht op een huis en belandden op straat. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

Woningcorporaties hebben honderden medewerkers ingezet die zich fulltime bezig houden met de bemiddeling bij burenruzies. Volgens Aedes, de koepel van woningcorporaties, is de toename van het aantal uitzettingen een gevolg van een maatschappelijke trend om minder te gedogen.

De meest voorkomende klachten betreffen lawaai, drugsgebruik en –handel, wietkwekers, stank, prostitutie en huiselijke problemen. Als de problemen uit de hand lopen, is ontruiming de laatste mogelijkheid om er een eind aan te maken.

Een knelpunt in de problematiek vormen mensen met ernstige gedrags- en psychische problemen, aldus Aedes. Veel van deze mensen zijn niet in staat de volledige regie over hun leven te voeren, maar door plaats- en geldgebrek kunnen zij niet in een inrichting terecht.

De koepel roept daarom op tot een nauwere samenwerking tussen de corporaties, gemeenten, politie, justitie en maatschappelijk werk om te voorkomen dat deze groep tussen de wal en het schip valt.