DEN HAAG - Minister Dekker van VROM maakt zich 'grote zorgen' over de respons die zij tot nu toe krijgt van gemeenten over de bewoning van recreatiewoningen. De minister had de gemeenten gevraagd in kaart te brengen hoeveel van die woningen permanent worden bewoond, maar tot zover heeft slechts eenderde van de gemeenten gereageerd. Dekker vraagt zich nu af of het wel mogelijk is om bewoners voor het einde van het jaar duidelijkheid te geven, aldus Trouw.

De krant baseert zich op een brief die de bewindsvrouw dinsdag naar gemeenten en provincies stuurt. Gemeenten krijgen van Dekker de vrijheid zelf te kiezen of mensen permanent in recreatiewoningen mogen wonen. Alleen als een vakantiepark vlakbij een kwetsbaar natuurgebied ligt, is permanente bewoning verboden.

Dekker vroeg de gemeenten eind april al de bewoning van de vakantiehuisjes in kaart te brengen. De gegevens hadden een maand later bij de VROM-inspectie binnen moeten zijn, maar nog geen derde heeft gereageerd. Gemeenten hebben nu tot 20 september om de gegevens alsnog aan te leveren. Tussen de tien- en twintigduizend recreatiewoningen worden nu permanent bewoond.