LONDEN - De meerderheid van de Britten denkt nog steeds dat premier Blair hen vorig jaar heeft voorgelogen over het Iraakse wapenarsenaal. Hun mening over Blair is sinds vorige week niet veranderd toen de commissie Butler concludeerde dat de premier niet opzettelijk informatie over Iraks massavernietigingswapens heeft verdraaid om een oorlog te rechtvaardigen.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die in opdracht van The Guardian is uitgevoerd, zo bericht de krant dinsdag. Van de ondervraagden denkt 55 procent dat Blair loog, terwijl 37 procent meent dat hij de waarheid sprak.

Massavernietigingswapens

Blair beweerde vorig jaar dat de massavernietigingswapens van de verdreven president Saddam Hussein een direct gevaar vormden en daarom verwijderd moesten worden. Na de invasie van Irak zijn dergelijke wapens echter niet gevonden.

De commissie onder leiding van onderzoeker Lord Butler concludeerde vorige week dat Irak waarschijnlijk geen massavernietigingswapens had. De commissie constateerde verder dat de informatie van de inlichtingendiensten niet deugde.