NIJMEGEN - In Nijmegen hebben maandag 44.598 mensen hunstartbewijs voor de Vierdaagse afgehaald. Het wandellegioen isdaarmee iets kleiner dan vorig jaar, toen een recordaantal van.812 wandelaars meedeed.

De organisatie verwachtte deze editie een nieuw record, maarvermoedelijk hebben door de vroege sluitingsdatum van inschrijvenin maart meer mensen dan verwacht afgehaakt. Het lagere aantaldeelnemers komt volgens de organisatoren niet door deterreurdreiging. Ze denken eerder dat potentiële wandelaarsuiteindelijk afhaken omdat ze niet genoeg hebben getraind.

De Vierdaagse vindt voor de 88ste keer plaats. In totaal doen 59nationaliteiten mee.

Terreurdreiging

Volgens een woordvoerder van de Vierdaagse kwamen er maandaggeen telefoontjes van wandelaars die verontrust waren over deterreurdreiging tegen de Vierdaagse. "Het dreigement heeft totaalgeen invloed op de Vierdaagse en de sfeer er omheen", aldus dezegsman. De toeloop van wandelaars zorgde maandagmiddag voor filesrond Nijmegen.

Het grootste wandelevenement ter wereld is maandagavond geopendmet de traditionele vlaggenparade in het Goffertstadion inNijmegen. Verder was er het defilé van wandelaars en deelnemendemilitairen. Parachutisten openden de ceremonie in het stadion,waarna de vlaggen van de deelnemende landen werden gehesen en dewandelaars lang de tribunes trokken.

Dinsdag in alle vroegte gaande eerste wandelaars op pad. De route loopt op de eerste dag doorde Betuwe richting Arnhem en daarna terug naar Nijmegen.

Limiet

De organisatie heeft dit jaar voor het eerst een limiet gesteldaan het aantal deelnemers. Er mogen niet meer dan 47.000 wandelaarshet parcours op. In recordtijd hadden zich dit jaar 48.639wandelaars ingeschreven. "Het is normaal dat een aantalinschrijvers op het laatste moment besluit toch niet van start tegaan", aldus de organisatie.

De limiet is volgens algemeen manager W. Jansen nodig om tevoorkomen dat de Vierdaagse aan zijn eigen succes ten onder gaat.De veiligheid op de wandelroute dreigde in voorgaande jaren door devele deelnemers in het gedrang te komen.