MAASTRICHT - De politie heeft zondag in Heerlen zes personen aangehouden op verdenking van handel in synthetische drugs en wapens. Ze nam bij huiszoekingen in de Limburgse plaats verder ruim .000 XTC-pillen in beslag, een aanzienlijke hoeveelheid wapens, munitie en explosieven. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht maandag bekend.

De invallen maakten deel uit van een grootscheepse actie van de politie in Limburg en het Belgische Tongeren en Charleroi. In Lanaken en Charleroi verrichte de politie eveneens huiszoekingen. Hierbij hield ze niemand aan, maar trof ze wel grondstoffen voor synthetische drugs aan. Aan de actie deden ruim honderd agenten mee.

Onderzoek

De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst en bestemming van de in beslaggenomen goederen. Voor een deel van de aangetroffen spullen schakelde ze het Explosieven Opruimings Commando (EOC) in. Justitie wilde niet zeggen om wat voor wapentuig het precies ging.

Geen terrorisme

Justitie en politie verwachten de komende tijd meer aanhoudingen te verrichten. Het OM benadrukt dat het onderzoek nog geen enkele aanwijzing oplevert dat het zou gaan om terrorisme. De verdachten moeten woensdag verschijnen bij de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht.

Verder meldde het OM dat het in deze om een andere zaak gaat dan bij de vondst van 400.000 XTC-tabletten in Maasmechelen in maart van dit jaar. Daarbij werd de grootste XTC-productielijn ooit in Europa, opgerold.