DEN HAAG - De 35-jarige Dennis K. uit Hoorn moet 20 maanden de gevangenis in omdat hij premier Balkenende per e-mail met de dood heeft bedreigd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. In totaal kreeg hij 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank acht bewezen dat de man de minister-president meerdere malen heeft bedreigd "met een misdrijf tegen het leven gericht". De Hoornaar wilde aandacht vragen voor zijn slechte thuissituatie. Hij deed dat met teksten als: "Je gaat er nu echt aan" en "Ik zal je gijzelen". Bij de laatste mail verstuurde hij een foto van een man (waarschijnlijk hijzelf) met een wapen in zijn hand en een bivakmuts op.

Onvrede

De rechtbank stelde maandag dat dergelijke bedreigingen in de samenleving grote onrust teweegbrengen. Ze wees er verder op dat steeds meer burgers gezagsdragers bedreigen als zij hun zin niet krijgen. "Onvrede lijkt ook bij verdachte de drijfveer te zijn geweest", aldus de rechters.

K. is de tweede persoon die is veroordeeld wegens bedreiging van Balkenende of diens gezin. De 33-jarige Adem T. uit Zoetermeer ging hem voor. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde deze man in mei tot tbs met dwangverpleging omdat hij de vrouw van de premier zou hebben willen doodsteken. De rechtbank ziet de maandag veroordeelde K. als volledig toerekeningsvatbaar en hij krijgt daarom geen tbs. De rechtbank veroordeelde K. ook nog voor twee bedrijfsinbraken.