MADRID - De Verenigde Staten, de Verenigde Naties, Rusland en de Europese Unie hebben Israël gezamenlijk opgeroepen zich onmiddellijk terug te trekken uit de Palestijnse gebieden. De oproep werd woensdag in de Spaanse hoofdstad Madrid gedaan.

Bekijk video

Israëlische troepen hebben woensdag opnieuw gebied bezet op de Westelijke Jordaanoever en hebben daarnaast gedreigd het vluchtelingenkamp van Jenin met F-16's te gaan bombarderen als de bevolking zich niet overgeeft.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, zei dat de VS niet overweegt sancties in te stellen tegen Israël. De vraag van strafmaatregelen is volgens Powell ,'rematuur en hypothetisch'. Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, zei eveneens van mening te zijn dat het nog te vroeg is om over een handelsembargo te praten.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die zei ontsteld te zijn door de humanitaire crisis die is ontstaan, riep Israël en de Palestijnen in een verklaring op een einde te maken aan de vijandelijkheden in het Midden-Oosten. Hij zei dat voor het conflict tussen beide partijen geen militaire oplossing bestaat. Hij herhaalde dat Israël en de Palestijnen uitvoering moeten geven aan eerder opgestelde plannen om tot een bestand te komen.

Het gaat om het plan dat is opgesteld door CIA-directeur Tenet en een rapport van de voormalige Amerikaanse senator Mitchell om het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te brengen. De VS, VN, EU en Rusland riepen de Palestijnse president Arafat verder op om alles in het werk te stellen om een einde te maken aan de aanslagen tegen Israël. In de verklaring noemde Annan de Palestijnse terreuracties illegaal en immoreel.

Nieuwe bezetting

Israëlische troepen hebben woensdag op de Westelijke Jordaanoever een dorp ten zuiden van Hebron ingenomen. De inname volgde na een Palestijnse zelfmoordaanslag in een bus bij Haifa. Zeker acht mensen kwamen daardoor woensdagochtend om het leven. De islamitische verzetsbeweging Hamas heeft zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslag.

Bombardementen

De Israëlische radio meldde woensdag dat Israëlische strijdkrachten hebben gedreigd het vluchtelingenkamp van Jenin met F-16's te gaan bombarderen als de bevolking zich niet overgeeft. Volgens Israëlische militaire bronnen hebben zich zo'n tweehonderd Palestijnen - onder wie vrouwen, kinderen en 'gezochte mannen' - zich aan de strijdkrachten overgegeven.

Maar in het kamp bevinden zich nog haarden van verzet. De Israëlische militairen verrichten deur na deur huiszoekingen. De verwoesting van huizen en andere gebouwen gaat door, meldden Palestijnse bronnen.

Meer dan 70 procent van de woningen in het kamp zou al verwoest zijn, zo is op te maken uit berichten die uit het kamp naar buiten komen. Palestijnse bronnen noemen de situatie kritiek. In de straten zouden tientallen lijken en vele gewonden liggen.

'Vijfhonderd doden'

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat beschuldigt Israël ervan meer dan vijfhonderd Palestijnen te hebben gedood sinds het begin van het offensief van de Israëlische strijdkrachten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens hem is de Israëlische premier Sharon gek geworden.

Erekat zei dat Israël bezig is op de Westelijke Jordaanoever een verschrikkelijke misdaad te plegen tegen de Palestijnse samenleving.

/DOSSIERMidden Oosten