GAZA/RAMALLAH - De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft zijn kersverse veiligheidschef alweer ontslagen en een nieuwe benoemd. Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen maandag gezegd. Daarmee lijkt Arafat te zijn bezweken voor de enorme druk, ook vanuit eigen gelederen. Honderden Palestijnen hebben de benoeming van de nieuwe chef, tevens de oude, met gejuich ontvangen.

Arafat benoemde zijn neef Moussa zaterdag tot veiligheidschef. Dat leidde vooral in Gaza tot opstand en protesten, omdat veel militante Palestijnen Moussa het toonbeeld van corruptie vinden. De onderminister van Gezondheid, Sufian Abu-Zaida, zei zondag op de Israëlische radio dat Moussa Arafat een van de meest corrupte personen binnen de Palestijnse Autoriteit is.

Als opvolger van Moussa Arafat is diens voorganger, brigadier Razik al-Majeida, benoemd. Die werd zaterdag van zijn post ontheven. Hij bevestigde tegenover honderden enthousiaste Palestijnen dat Arafat hem zijn baan had teruggeven. Al-Majeida krijgt de volledige controle over de algehele veiligheid in alle bezette gebieden. Ismail Jaber wordt verantwoordelijk voor de situatie op de Westelijke Jordaanoever, neef Moussa Arafat voor die in Gaza, aldus Palestijnse veiligheidsbronnen.

De chaotische situatie in Gaza deed premier Qurei zaterdag zijn ontslag indienen, maar Arafat heeft dat geweigerd. Maandag is het Palestijnse kabinet in spoedzitting bijeen.