DEN HAAG - Het is dit keer geen grondwater maar hemelwater dat de Haagse tramtunnel dwarszit: een proefrit met een tram gaat maandag niet door omdat er water in de technische ruimte in de tunnel is gekomen. Volgens een woordvoerster van de gemeente komt dat door de hevige regenbuien van het afgelopen weekeinde.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens de zegsvrouw is het nu de bedoeling dat de testrit dinsdag plaatsvindt. "Maar dan moet wel eerst de technische ruimte droog zijn." Het regenwater kwam binnen via de in- en uitrit van de parkeergarage, die ook in de tunnel is gebouwd. Roosters waardoor het water had moeten weglopen, functioneerden nog niet goed, legde de woordvoerster uit. Ze benadrukte dat het niet zo is dat de tunnel weer onder water staat.

Het 'Souterrain' zoals de gemeente het project noemt, had oorspronkelijk in 1999 klaar moeten zijn, maar onder meer enkele grote grondwaterlekken vertraagden de zaak. Het grootste lek ontstond in maart 1998, toen per uur 140.000 liter water naar binnen stroomde.

Alle calamiteiten hebben de kosten van de tunnel bijna verdubbeld: van 139,5 miljoen euro naar een verwachte 234,3 miljoen euro als de tunnel op 16 oktober wordt geopend. Er staan daarnaast nog schadeclaims ter waarde van ongeveer 22 miljoen euro uit.