RIJSWIJK - De massale verkrachtingen in de Sudanese provincie Darfur zijn in feite oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar de internationale gemeenschap doet er te weinig tegen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een maandag verschenen rapport.

Ondanks de groeiende aandacht voor de humanitaire ramp die zich in Darfur afspeelt en de belofte van de regering om de Janjawid-milities te ontwapenen, worden vrouwen en kinderen nog steeds niet beschermd, vindt Amnesty. In het rapport staan honderden getuigenissen. Daaruit maakt de organisatie op dat vrouwen en meisjes massaal worden verkracht, ontvoerd en ingezet als seksslaven. In vrijwel alle door Amnesty onderzochte aanvallen op dorpen was het regeringsleger direct betrokken bij dergelijke misdaden, of er getuige van.

Een vrouw stelt dat zij zes dagen lang vrijwel constant is verkracht door vijf tot zes mannen. Haar man kon dat niet verkroppen en heeft haar verlaten. In een ander dorp zijn vijftien vrouwen en meisjes in een hut gedreven waarna Janjawid-milities hun botten braken zodat ze niet konden vluchten. Daarna zijn ze dagenlang verkracht.

Sudan wordt al tientallen jaren geteisterd door een burgeroorlog tussen de Arabische, islamitische regering in het noorden en de zwarte, overwegend christelijke en animistische bevolking in het zuiden. Deze strijd eiste sinds 1983 ruim anderhalf miljoen mensenlevens.

Regering

De afgelopen tijd zijn de gewelddadigheden toegenomen. Arabische pro-regeringsmilities (Janjawid) vermoorden en verdrijven op grote schaal niet-Arabische bewoners. In de afgelopen maanden zijn naar schatting 30.000 doden gevallen en 1,2 miljoen mensen hun huizen ontvlucht. Ongeveer 200.000 Sudanezen zijn vertrokken naar het buurland Tsjaad. Amnesty houdt de regering van Sudan verantwoordelijk.

"Verkrachting heeft een verwoestend en blijvend effect op de gezondheid van vrouwen en meisjes", stelt de organisatie. Dat heeft weer gevolgen voor de economische en sociale situatie in een gebied en dat maakt de slachtoffers extra kwetsbaar. "Vrouwen en meisjes worden aangevallen, niet alleen om de vrouwen te verlagen, maar ook om ze te vernederen, straffen, beheersen, bang te maken en ontheemden, en om de gemeenschap waartoe ze behoren op zijn kop te zetten."

Internationale commissie

Amnesty International wil dat alle betrokken partijen stoppen met verkrachtingen en deze praktijken ook publiekelijk veroordelen. De milities moeten nu snel ontwapend en een internationale commissie moet zoeken naar bewijzen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord, en andere schendingen van internationale verdragen.