De Tour de France 2015 start definitief in Utrecht. Eind november zal de presentatie plaatsvinden.

Dat heeft de Tourorganisatie vrijdag bevestigd. "De start van de Tour de France in Utrecht is goed voor Nederland, goed voor stad en regio en goed voor de sport", aldus burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.

"Het wordt een fantastisch feest. Dat de Tour naar Utrecht komt, is een bekroning voor alle inspanningen. Gezamenlijk is een topprestatie neergezet. Het bedrijfsleven levert een grote financiële bijdrage. Dit is uniek te noemen, zeker in deze economische tijd." 

Donderdagavond had de burgemeester een afrondend telefoongesprek met Tourdirecteur Christian Prudhomme. "Je kunt hem niet kopen, het moet je gegund worden. Hij zei dat zij net zo blij zijn met Utrecht als wij zijn met de start."

"Utrecht is een stad die leeft met de fiets. Een universiteitsstad. Een stad die perfect past bij de Tour", aldus Prudhomme tegenover de NOS.

De Tour de France zal niet onder de Dom starten, maar de toren krijgt wel een prominente rol. Hoe de start er precies uit komt te zien en hoe parcours zal lopen wordt op 28 november bekendgemaakt.

Verbouwingen

In Utrecht worden station, Vredenburg en omgeving Catharijnesingel op dit moment grondig verbouwd. Wolfsen belooft dat de infrastructuur van de stad in 2015 goed geregeld zal zijn: ''Het wordt een mooi glad parcours, dat er pico bello bij zal liggen'', zei hij.

Met de start in Utrecht geeft de stad volgens Wolfsen ook steun aan de wielersport na alle dopingperikelen. ''We vinden een schone Tour belangrijk.'' Hij zei ook dat er flink is onderhandeld met de Tourorganisatie: ''We hebben bijvoorbeeld niet de budgetten van Milaan, maar het moet je gegund worden.''

Het is de zesde keer dat de Tour de France start in Nederland, na Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010). Geen enkel ander land buiten Frankrijk fungeerde zo vaak als start van het grootste wielerevenement.

Campagne

De gemeente Utrecht voerde al tien jaar campagne om de start van de Tour binnen te halen. Dit voorjaar reserveerde de stad vijf miljoen euro voor de werving.

In een besloten vergadering van de gemeente is vorige week een garantie gegeven voor de andere vijf miljoen die nodig is vanuit het bedrijfsleven.

Utrecht was in 2010 dicht bij de start van de Tour, maar toen kreeg Rotterdam de voorkeur en was het wielerpeloton enkele dagen te gast in de Maasstad. In dat jaar was Utrecht wel aankomstplaats van de eerste etappe van de Giro d'Italia.

De Tour de France 2014 zal van start gaan in Leeds. Het is nog nooit voorgekomen dat de Tour twee jaar achtereen niet in Frankrijk van start ging.

Impuls

Voor Utrecht betekent de Tourstart volgens Wolfsen een flinke stimulans. "Er komen 800.000 tot een miljoen bezoekers. Dit is het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, alleen de Olympische Spelen en het WK Voetbal zijn groter. We moeten het zien als een regio-evenement. Alle hotels zullen een week lang vol zitten."

"Bovendien is dit een impuls voor Utrecht als fietsstad en voor de breedtesport", vervolgt Wolfsen. Wat betreft de financiering worden er zowel publieke als private bronnen aangeboord.

"Daardoor kunnen we een ambitieuze start organiseren. Bovendien hebben we onder de bewoners van de stad een onderzoek laten doen. Zelfs de mensen die geen wielerfans zijn, zeggen: 'doen'. Het is een heel mooi evenement voor de stad."

Een grote meerderheid van de Utrechtse politiek heeft de burgemeester altijd gesteund in zijn strijd om de start van de Tour binnen te halen. Wolfsen is daar bijna zijn hele burgemeestersperiode in Utrecht mee bezig geweest. Hij wordt vanaf januari opgevolgd door Jan van Zanen.

Vasthoudend

"Dat we voor de tweede keer in zo korte tijd de start van de Tour in ons land krijgen, zegt veel over de goede positie van Nederland in de internationale wielerwereld", reageert voorzitter Marcel Wintels van de Nederlandse wielrenunie KNWU.

"Het is fantastisch nieuws en mijn complimenten gaan uit naar burgemeester Wolfsen en al die mensen die zo vasthoudend en volhardend hebben gewerkt om dit voor elkaar te krijgen."

Wintels geeft alle credits aan Utrecht. "Zij hebben het evenement binnengehaald. De bond moet zorgen voor een wielerklimaat zodat je dit als land gegund wordt."

Lees ook: Top 5 Tourstarts in het buitenland