DEN HAAG - SP-Tweede-Kamerlid Van Bommel wil onmiddellijk opheldering van minister Remkes van Binnenlandse Zaken over een vermeende dreigbrief van terreurorganisatie Al-Qaeda aan de Verenigde Naties. Als de uitleg van de minister over de 'spookbrief' niet toereikend is, wil Van Bommel dinsdag de Tweede Kamer terugroepen van reces.

Remkes liet vorige week weten dat de inlichtingendienst Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de brief van Al-Qaeda, waarin gedreigd zou worden met aanslagen in Den Haag en Brussel, in onderzoek had. Inmiddels is gebleken dat de brief niet bestaat.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is er sprake van een misverstand. "Er was een gerucht in journalistieke kring over een brief. Dat gerucht is nagetrokken en de brief blijkt niet te bestaan. Remkes doelde met zijn uitlating op het onderzoek naar het gerucht."

Van Bommel neemt de zaak hoog op. "Het belangrijkste wapen van Al-Qaeda is angst", zegt hij. "Dat betekent dat de overheid uiterst terughoudend moet zijn in het verspreiden van angstaanjagende berichten, anders speelt ze het terrorisme in de kaart."

Volgens het SP-Kamerlid zou het 'beschamend' zijn als Nederland als EU-voorzitter de bevolking ten onrechte schrik heeft aangejaagd.