GEERTRUIDENBERG - Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hebben maandagochtend transportbanden voor de aanvoer van kolen naar de Amercentrale in Geertruidenberg geblokkeerd. Ze demonstreren daarmee tegen de uitstoot van kooldioxide die vrijkomt bij de opwekking van energie in kolencentrales.

Greenpeace wil dat de eigenaar van de energiecentrale, Essent, de kolencentrale zo snel mogelijk sluit. "Het bedrijf moet in plaats daarvan meer in groene energie investeren", aldus een woordvoerster. Dertien actievoerders hebben zich aan twee van de transportbanden vastgeketend.

Overschakeling

"Het gaat om de banden die de kolen van het bedrijfsterrein naar de centrale vervoeren", aldus de woordvoerster. "In de centrale heeft Essent ook nog een dagvoorraad kolen liggen zodat ze voorlopig nog vooruit kunnen. Maar als die voorraad op is, moet het bedrijf overschakelen op gas. Die brandstof is al een stuk schoner dan kolen. Ons streven is dan ook om hier net zo lang te blijven zitten totdat de centrale op gas moet overschakelen."

'Geen speeltje'

Volgens Essent wordt bij de energieproductie in de Amercentrale wel degelijk rekening gehouden met het milieu. "Hier wordt met biomassa ook groene stroom opgewekt", aldus een woordvoerder. "De actievoerders dreigen dus ook om deze milieuvriendelijke energievoorziening plat te leggen." Het bedrijf wil met de actievoerders in gesprek komen om ze te bewegen het terrein te verlaten. "Door de actie is een onveilige situatie ontstaan", aldus de woordvoerder. "Een energiecentrale is geen speeltje, er kan van alles fout gaan. Daarom willen we ze vragen weg te gaan."

De actievoerders kwamen via de bij de centrale behorende kolenhaven het terrein op. Ze werden met een rubberbootje vanaf een groter vaartuig afgezet. "Ondanks regelmatige patrouilles van de beveiliging hebben ze kans gezien aan wal te komen", aldus de woordvoerder van Essent. "Dat kunnen we ook moeilijk tegengaan. De centrale is door de minister in het kader van de recente terreurdreiging niet als potentieel doelwit aangemerkt zodat het terrein niet zeer streng bewaakt wordt."

Actie Amsterdam

Greenpeace demonstreerde zondagavond in Amsterdam ook al tegen kolengestookte centrales. De organisatie projecteerde de film 'The day after tomorrow' op de schoorsteen van de Hemwegcentrale in de hoofdstad. De film gaat over een extreme klimaatsverandering, waarbij de wereld binnen een paar dagen volledig bevriest.