LONDEN - Het aantal doodstraffen dat overal ter wereld is uitgevoerd is in 2001 verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag bekendgemaakt.
Amnesty International

In 2001 zijn in 31 landen 3048 mensen geëxecuteerd, terwijl dat er in 2000 nog 1457 waren. Vorig jaar zijn volgens Amnesty in totaal in 68 landen ook nog eens 5265 mensen ter dood veroordeeld.

Het werkelijke aantal executies ligt volgens de organisatie veel hoger, omdat veel landen die niet bekend maken. Volgens Amnesty werden veel mensen ter dood veroordeeld, nadat ze geen eerlijk proces hadden gekregen.

China

Vooral in China werd de doodstraf op grote schaal uitgevoerd sinds de overheid een campagne is begonnen ter bestrijding van de misdaad. Alleen al in de periode van april tot juli 2001 werden hier 1781 mensen geëxecuteerd.

Veel slachtoffers werden eerst gemarteld om ze tot een bekentenis te dwingen. In Iran werden 139 executies uitgevoerd en in Saudi-Arabië 79. In de Verenigde Staten werden 66 executies uitgevoerd ten opzichte van 85 in het jaar daarvoor.

Moratorium

Amnesty International roept de Mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties op om maatregelen te nemen en een universeel moratorium af te kondigen op uitvoering van de doodstraf. In drie landen, Iran, Pakistan en de VS, werd een minderjarige ter dood veroordeeld. "Een schending van het internationaal recht", aldus Amnesty.

Drie landen hebben vorig jaar de doodstraf afgeschaft. In totaal hebben 111 landen de doodstraf afgeschaft of wordt die niet meer toegepast.