NEELTJE JANS - In het Deltapaviljoen van Waterland Neeltje Jans op het voormalig werkeiland aan de Oosterscheldekering is maandagavond omstreeks half elf een zeer grote brand uitgebroken. Volgens een politiewoordvoerder is het houten gebouw waarin kassa's, een winkel, het restaurant en twee filmzalen waren gevestigd, geheel verloren.
Waterland Neeltje Jans

Het terrein rond het paviljoen en de weg over de stormvloedkering zijn tijdelijk afgesloten. Die maatregel is getroffen omdat er sprake was van flinke vonkvorming, en om aanrijdingen op de weg door afremmende passanten te voorkomen. De weg over de stormvloedkering is om 01.00 uur weer opengesteld. De zeehonden en dolfijnen op het terrein liepen geen gevaar omdat die in een waterbassin verblijven, en de rook de andere kant opwaaide.

Het Deltapaviljoen was enkele uren voor de brand uitbrak afgesloten. Er was niemand meer aanwezig. De brandweer werkte er met acht eenheden, ongeveer veertig personen. Even na half een had de brandweer het vuur onder controle. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de brand is.

Miljoenen euro's schade

Volgens directeur B. van der Hoef van Waterland Neeltje Jans heeft de brand voor enkele miljoenen euro's schade opgeleverd. Hij zegt dat alles in het werk wordt gesteld om het park dinsdag toch open te stellen voor bezoekers.

Ongeveer een kwart van de attracties is door de brand niet toegankelijk, of werkt niet omdat de stroom is onderbroken. Als tegemoetkoming wil Waterland Neeltje Jans de toegangsprijs tijdelijk verlagen.