AMSTERDAM - In Nederlandse winkels wordt hondenbont verkocht. Dit heeft de Stichting Bont voor Dieren dinsdag gezegd over de uitkomsten van een DNA-onderzoek door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
Stichting Bont voor Dieren

Volgens Bont voor Dieren verkocht modeketen Didi afgelopen winter truien versierd met pompoenen van hondenbont. De modewinkel zei zelf dat het bont van konijnen is, maar het DNA-onderzoek dat de Bont voor Dieren liet doen, toont volgens de stichting aan dat het om hondenbont gaat.

Het onderzoek testte 95 producten waarin bont is verwerkt, zoals kleding, kattenspeeltjes, haaraccessoires en beeldjes bekleed met bont. Van vijf artikelen werd aangetoond dat ze gemaakt zijn van hondenbont. Het gaat naast de Didi-trui om twee poezenbeeldjes, een haarelastiek met bontbal en een kattenspeeltje in de vorm van een muis.

Onderzoeker T. van der Kuyl van het AMC denkt dat er in nog veel meer artikelen hondenbont zit. "Uit veel bont is geen DNA meer te isoleren. Na de dood van een dier breekt het DNA af en bont ondergaat ook nog eens vele bewerkingen waardoor DNA verder verdwijnt", aldus de onderzoeker.

Bont voor Dieren zegt dat in Azië jaarlijks twee miljoen honden en katten op gruwelijke wijze gefokt en gedood worden voor hun vacht. Het leer en bont wordt over de hele wereld verhandeld.

Ontbrekende productinformatie

Productinformatie ontbreekt bij bontartikelen uit het Verre Oosten meestal volledig. Als er al een indicatie wordt gegeven staat er nooit honden- of kattenbont, maar een benaming als 'Gae-wolf' of 'Chinese wilde hond', zegt de stichting.

Bont voor Dieren roept op tot een Europees importverbod voor producten van honden en katten. Dit zou volgens de stichting gehandhaafd kunnen worden met een verplicht DNA-certificaat als importvereiste. De Verenigde Staten kondigden in 2000 al een handelsverbod af voor huisdierenbont.