LEEUWARDEN - De 34-jarige M. van der W. uit Oosterwolde is dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

Van der W. bedreigde rechter R. Wegener Sleeswijk van de rechtbank in Leeuwarden anderhalf jaar lang met meer dan honderd telefoontjes. De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie.

De man keerde zich tegen de rechter nadat het hem niet was gelukt zijn ontslag juridisch aan te vechten. Hij belde Wegener Sleeswijk op met mededelingen als "Niet de rechtbank van Leeuwarden is gek, maar de rechter" en "Wie heb je vandaag weer bedrogen?".

Niet alleen de rechter werd slachtoffer van telefoonterreur, ook viel Van der W. zijn oude werkgever en voormalige buren op verschillende manieren lastig. De keuze juist rechter Wegener Sleeswijk te stalken was toeval. De verdachte kwam deze naam via het telefoonboek op het spoor.

Volgens de man is het een puinhoop in juridisch Leeuwarden en heeft Wegener Sleeswijk daar op de achtergrond iets mee te maken.