ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft de 59-jarige G. K. uit Den Helder dinsdag tot drie jaar cel veroordeeld, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man heeft zich schuldig gemaakt aan veelvuldig seksueel misbruik van minderjarige jongens.

K. misbruikte gedurende dertig jaar een groot aantal jongens. Officier van justitie C. Zetsma sprak tijdens de behandeling van de rechtszaak over mogelijk vijftig slachtoffers. Zetsma eiste eerder vier jaar cel tegen de man.

De pedofiel misbruikte de jongens op de hobbyclub van de Rijkswerf in Den Helder en tijdens het maken van decorstukken voor de plaatselijke operettevereniging. Zowel op de hobbyclub als in zijn functie van hoofd decorbouw was hij vaak alleen met de slachtoffers.

Ontkleden

De man gebruikte meestal het excuus van EHBO-lessen om de jongens te misbruiken. Tijdens deze lessen moesten de slachtoffers zich geheel of gedeeltelijk ontkleden. Ook tijdens het passen van kleding voor de operettevereniging, het klussen op de Rijkswerf en tijdens zanglessen werden de jongens onzedelijk betast.

De zaak kwam in november na bijna dertig jaar in de openbaarheid, toen K. zelf naar de politie stapte. Dit gebeurde onder grote druk van zijn familie en de steeds groter wordende stroom geruchten. De man kon vele jaren zijn gang gaan, omdat hij een vooraanstaand persoon in de Helderse samenleving was.