JERUZALEM - De Israëlische strijdkrachten hebben zich maandagavond teruggetrokken uit de Palestijnse stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. De terugtrekking volgt op een akkoord van zondag tussen Israël en de Palestijnen.

De Islamitische Jihad, Hamas, al-Aqsa Martelaren Brigade, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina hebben het plan voor de geleidelijke terugtrekking afgewezen.

De Islamitische Jihad dreigt het aantal aanslagen tegen Israël op te voeren om het plan te torpederen. Ook Hamas en aan de Fatah-beweging gelieerde Martelarenbrigade zullen de aanslagen voortzetten.

Palestijnse agenten

Na het vertrek van de Israëlische troepen arriveerden ongeveer honderd Palestijnse agenten in Bethlehem. Zij moeten garant staan voor de rust in de stad en aanslagen op Israëlische doelen voorkomen. De agenten kwamen uit Jericho, de enige grote stad op de Westoever die niet door het Israëlische leger is bezet.

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer, en de Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken, Abdel Razeq al-Yahya, kwamen zondagavond de terugtrekking van de Israëliërs overeen, het zogeheten Gaza Eerst-plan. Maandag zouden de eerste Israëlische militairen zich ook uit de Gazastrook terugtrekken, maar het is onduidelijk of dat ook is gebeurd.

Test

Het Gaza Eerst-plan wordt gezien als de eerste echte test van samenwerking tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël sinds maanden. Een goed verloop kan mogelijk leiden tot een hervatting van de politieke onderhandelingen tussen beide partijen.

Volgens het dagblad Haaretz zijn de beperkingen in de Gazastrook nog niet opgeheven wegens het grote aantal waarschuwingen voor aanslagen die uit het gebied komen. Bovendien zou de Palestijnse Autoriteit te weinig ondernemen tegen potentiële terroristen in het gebied.