RABAT - Het grote volksfeest dat van 12 tot 14 april in Marrakech zou worden gehouden om het huwelijk van koning Mohammed VI van Marokko te vieren, is uitgesteld. Dit heeft het koninklijk paleis in Rabat laten weten. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld.

Eerder maandag was in Rabat gemeld dat alle volksfestiviteiten rond de bruiloft waren afgezegd in verband met het geweld in de Palestijnse gebieden. Nu blijkt dat er sprake is van uitstel, maar niet van afstel.

De koning en zijn echtgenote Selma Bennani, een 24-jarige computerdeskundige, zijn op 21 maart getrouwd. Het echtpaar zal het huwelijksfeest, dat op 12 april is gepland, beperken tot een bescheiden plechtigheid in familiekring.

Dit koninklijk huwelijk is het eerste in de Marokkaanse geschiedenis dat bij het publiek is aangekondigd, nota bene met beelden van de aanstaande bruid. Eerdere koninklijke huwelijken zijn nooit aangekondigd of besproken.

Zondag betoogden ongeveer 2 miljoen Marokkanen in Rabat tegen het Israëlische geweld tegen de Palestijnen. De betoging verliep rustig en de politie hoefde niet hard op te treden. Sommige betogers eisten het uitstel van het huwelijksfeest van de koning. De stad Marrakech is inmiddels al behoorlijk opgeknapt voor het feest.