LEEUWARDEN - Advocaat-generaal J. van der Neut heeft dinsdag voor het gerechtshof in Leeuwarden bevestiging geëist van de veroordeling van de Puttenaren Herman Du Bois en Wilco Viets. Volgens de aanklager heeft het gerechtshof in Arnhem de twee in terecht veroordeeld voor het verkrachten en doden van de -jarige Christel Ambrosius.

Het hof in Arnhem veroordeelde Viets en Du Bois in 1995 tot elk tien jaar cel. Het achtte bewezen dat zij samen verantwoordelijk zijn voor de verkrachting van en doodslag op Ambrosius. Het bewijs daarvoor werd onder meer geleverd door bekentenissen van het tweetal, die zij later weer introkken. Ook de belastende verklaringen van hun schoonvader G. Schuchard en diens huisvriend W. Bettink droegen bij aan het bewijs.

Meineedprocedure

Schuchard trok die verklaringen destijds in, Bettink deed dat pas onlangs voor het hof in Leeuwarden. In een meineedprocedure die justitie daarop tegen Bettink aanspande, gaf deze toe juist voor het Leeuwarder hof gelogen te hebben.

Het hof in Leeuwarden kreeg vorig jaar van de Hoge Raad opdracht Viets en Du Bois opnieuw te berechten, wegens nieuw gerezen twijfels. Volgens Van der Neut is er geen reden voor die twijfels.

Verslepingstheorie

De voornaamste reden voor de Hoge Raad om de zaak opnieuw te laten behandelen, was het intrekken van de zogeheten verslepingstheorie door gynaecoloog T. Eskes. Op een bovenbeen van het slachtoffer werd een spermadruppel gevonden, die niet afkomstig was van de twee verdachten. Volgens Eskes was het goed mogelijk dat dit sperma zich al voor het delict in het lichaam van Ambrosius bevond, om er vervolgens tijdens de verkrachting uitgesleept te worden. In 2000 kwam Eskes op zijn verklaring terug.

Ten onrechte, aldus Van der Neut. Versleping van het sperma, dat volgens andere deskundigen was vermengd met slijm uit de vagina van het slachtoffer, is heel goed mogelijk. De aanklager baseert zich daarbij op een aantal andere deskundigen. Van der Neut verwerpt de stelling dat de - later ingetrokken - bekentenissen die V. en D. B. aflegden onder druk van de politie zijn verkregen en dat zij slachtoffer zouden zijn van een 'diabolisch complot' van de kant van de politie.

Druk

Hetzelfde geldt voor de zeer belastende verklaringen van twee ooggetuigen, met wie de twee zwagers op de dag van de moord uit rijden zouden zijn geweest. "Als er al sprake is geweest van druk, dan komt die van de eigen familie." Vooral de vrouw van Du Bois zou ervoor hebben gezorgd dat de vier mannen onderling afspraken maakten over wat zij de politie zouden vertellen. "Zodra de heren in het blikveld van justitie kwamen, was er sprake van een immens offensief van het thuisfront."

Nieuw onderzoek naar een op het slachtoffer gevonden schaamhaar heeft volgens Van der Neut een belangrijk daderspoor opgeleverd. Nieuw DNA-onderzoek wees Viets aan als zeer waarschijnlijke eigenaar van die haar. Een ander daderspoor is echter weggevallen: een vezel, gevonden op een broek van D. B., blijkt niet dezelfde te zijn als vezels die zijn gevonden in het Puttense huis.

Niet verrast

De zwagers zijn niet verrast door de eis van de advocaat-generaal. "Je weet dat het Openbaar Ministerie alles aanpakt om ons te veroordelen. Maar het is wel frusterend voor ons dat je niet wordt geloofd", zei V. dinsdag na afloop van het requisitoir. De twee hebben echter alle vertrouwen in hun advocaat G.J. Knoops die woensdag zijn pleidooi houdt.

/NIEUWSPuttense moordzaak mogelijk toch heropend'Veroordeelden Puttense moordzaak zo snel mogelijk vrij'Kort geding tegen Staat in Puttense moordzaakVeroordeelde zwagers Puttense moordzaak niet vrij