NIJMEGEN - De dreiging met terreur tegen de Vierdaagse lijkt weinig indruk te hebben gemaakt op de ruim 48.000 lopers die dinsdag aan het wandelevenement beginnen. Bij de organisatie zijn tot nu toe geen afzeggingen binnengekomen.

De gemeente Nijmegen kreeg dit weekeinde slechts enkele telefoontjes van verontruste mensen. Burgemeester G. ter Horst liet zaterdag weten dat het evenement en de bijbehorende feesten gewoon doorgaan. Ze riep de wandelaars en toeschouwers wel op extra alert te zijn. De politie zet dagelijks 125 geüniformeerde agenten in plus extra politiemensen in burger.

De politie arresteerde zaterdag twee mannen die de militaire deelnemers aan de Vierdaagse hebben bedreigd met een gewelddadige actie. De verdachten zijn een 33-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats en een 37-jarige man uit Beek-Ubbergen. Ze hebben niet de Nederlandse nationaliteit. Welke nationaliteit ze wel hebben, wil justitie niet zeggen. Ook over het verloop van het verhoor van het duo zwijgt justitie in alle talen.

De politie kreeg donderdagavond informatie binnen over een op hande zijnde gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse. Een team van 270 politiemensen begon daarop met een onderzoek, dat zaterdagmiddag leidde tot arrestatie van de twee mannen.

Aan de Vierdaagse doen ongeveer 2000 Nederlandse en 3000 Nederlandse soldaten mee. Volgens het ministerie van Defensie lopen de Nederlanders gewoon mee. Dat geldt ook voor de buitenlandse militairen, aldus een wordvoerder van het kamp Heumensoord, in de bossen bij Nijmegen. In dit kamp worden alle militaire deelnemers ondergebracht. De meeste soldaten die al in het kamp zijn, halen laconiek hun schouders op over de terreurdreiging.

De Vierdaagsefeesten begonnen zaterdagavond mede door het noodweer rustig. De politie arresteerde 's avonds en 's nachts acht mensen voor belediging en het niet opvolgen van een bevel.