GAZA - De nieuwe Palestijnse veiligheidschef, Mussa Arafat, is niet van plan te luisteren naar de vele protesten tegen zijn benoeming. Hij is vastberaden aan te blijven. Dat maakte Arafat, een neef van de Palestijnse leider Yasser, zondag bekend.

"De enige die mij kan ontslaan, is degene die me heeft aangesteld'', zei Mussa, doelend op zijn oom. Duizenden Palestijnen hebben zondag betoogd tegen de aanstelling van Arafat als nieuw hoofd van de algemene veiligheidsdienst. De betogers noemen Mussa Arafat "het symbool van corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit''.

Ontslag

Premier Qurei en Arafat hebben zondag overlegd over de ontwikkelingen in Gaza. Zaterdag diende Qurei wegens de situatie op de Gazastrook zijn ontslag in, maar Arafat accepteerde dat niet. Het gesprek van zondag duurde vier uur, maar ook toen verwierp de Palestijnse leider het ontslag van zijn premier, zei de Palestijnse minister Saeb Erekat.

Arafat heeft in de afgelopen vier jaar niet zulke hevige kritiek en protesten voor zijn kiezen gekregen. De roep om een nieuw bestuur is nog nooit zo groot geweest.

Zondag is ook het hoofd van de Palestijnse zeeveiligheidsdienst, generaal Djumah Ghali, opgestapt. Hij verklaarde daarmee te protesteren tegen de toenemende onveiligheid in de Gazastrook. Daar zijn de afgelopen dagen mensen ontvoerd. Ook voerde Yasser Arafat een aantal wijzigingen door, zoals zaterdag de vermindering van het aantal veiligheidsdiensten van acht naar drie, en de benoeming van zijn neef. Ghali omschreef de situatie als "chaotisch''.

De Israëlische vice-premier Ehud Olmert sprak zondag van een "onvermijdelijke machtsstrijd, die gewonnen zal worden door degenen die gematigder zijn, beter hun verantwoordelijkheid beseffen en willen onderhandelen''.