In het centrum van Leeuwarden zijn zaterdag bij een grote brand zeker vijftien panden getroffen. Omstreeks 02.30 uur maakte de brandweer bekend de brand onder controle te hebben.

De brandweer is nog wel ''heel erg lang" bezig met blussen.

Rond 06.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Een groot deel van het centrum van Leeuwarden blijft afgesloten. Dat geldt ook voor het vaarwater.

De Poststraat, Minnemastraat, Brol, Kelders, Over de Kelders, Kleine Hoogstraat, Tweebaksmarkt, Voorstreek, Korfmakersstraat, Heerestraat blijven tot nader order gesloten, mede door instortingsgevaar.

Stoffelijk overschot

In een van de uitgebrande gebouwen is zaterdagavond laat een stoffelijk overschot aangetroffen. De identiteit van het slachtoffer moet nog worden vastgesteld. Dat heeft de politie laten weten.

De politie en brandweer in Leeuwarden hadden nog contact met het slachtoffer in het brandende pand. Door de hitte konden de hulpdiensten de man echter niet meer redden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het slachtoffer is vermoedelijk een 24-jarige man uit Leeuwarden. Zijn lichaam wordt zondag geborgen en dan hoopt de politie uitsluitsel te kunnen geven over de identiteit.

De familie van het vermoedelijke slachtoffer is op de hoogte gebracht.

Er zijn geen andere slachtoffers bekend. ''We proberen nu iedereen die ingeschreven staat in de panden die getroffen zijn door de brand te spreken", aldus een woordvoerder van de politie. ''En we willen iedereen persoonlijk aan de telefoon krijgen om zeker te zijn dat er niemand meer in een van de panden is."

Kledingwinkel

De brand brak aan het einde van de middag uit in een kledingwinkel en sloeg over naar zeker vier omliggende panden. Rond middernacht sloegen de vlammen nog steeds uit het dak. Een politiewoordvoerder sprak van ''een grote verwoesting''.

Tientallen omwonenden zijn geëvacueerd. Zij werden tijdelijk opgevangen in het hotel Post-Plaza. Halverwege de avond zijn ze overgebracht naar het WTC in Leeuwarden. Wie niet bij familie of vrienden terechtkan, zal daar de nacht doorbrengen.

Bekijk beelden van de afgebrande panden:

Afgebranden panden in Leeuwarden oktober 2013
Afgebranden panden in Leeuwarden oktober 2013

Oorzaak​

Het is nog onduidelijk of mensen in de kledingwinkel aanwezig waren toen de brand uitbrak. Volgens de politie was de zaak vermoedelijk al gesloten. Ook de oorzaak van de brand is onduidelijk.

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit om het vuur aan de Kelders te bestrijden. Door de brand komt veel rook vrij, die in de wijde omgeving te zien is.

Er is mogelijk asbest vrijgekomen. Omwonenden krijgen het advies om ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te zetten.

Mata Hari

Een van de gedupeerden is Wyb Feddema, gemeenteraadslid voor de VVD en eigenaar van een afgebrande kapsalon. Hij zag een onwerkelijke sfeer. Te midden van een enorme chaos sloegen mensen saamhorig de armen om elkaar heen.

De zaak van Feddema is volledig afgebrand. De vloeren van de bovenverdiepingen en het dak zijn naar beneden gekomen. Het interieur is weg. De gevel staat nog overeind, maar kan instorten. In het gebouw werd in 1876 de bekende danseres en spionne Mata Hari geboren.

''We hadden unieke prenten binnen. Haar eerste rapportje, een foto van haar met een poppenwagen. Al bij al veertig tot vijftig afbeeldingen. Het heeft historische waarde, en nu is het weg'', zegt Feddema ontdaan.

Bekijk lezersfoto's van de brand

Brand in Leeuwarden

De berging van het 24-jarige slachtoffer van de grote brand die zaterdagavond in het centrum van Leeuwarden woedde, is zondag aan het begin van de middag in gang gezet. © ANP
De politie heeft de man, die een medewerker is van de kledingwinkel, verhoord. Hij zou bezig zijn geweest met de gaskachel, toen de brand ontstond. © ANP
Een beeld van Mata Hari staat voor de uitgebrande panden in het centrum van Leeuwarden. © ANP
Zondagmiddag werd de berging van het slachtoffer afgerond. © ANP
De man heeft tijdens de brand contact gezocht met de brandweer. Die was niet meer in staat hem te redden. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
Ondanks verzoek van de Gemeente Leeuwarden om niet naar het centrum te komen waren er zondag toch veel toeschouwers. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
De brand die woedt in het centrum van Leeuwarden heeft al zeker vijf panden verwoest. © NU.nl/Marieke Reyneveld
Zicht op de brandende panden vanaf de Voorstreek in Leeuwarden. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
Zeker vijftig omwonenden waren zaterdagavond geëvacueerd. © NU.nl/DutchOscar Photography
De vlammen in de brandende woningen zijn van ver in de stad al te zien. © NU.nl/Rodney Sprij
De brandweer doet pogingen om de brand in het centrum van Leeuwarden te blussen. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
In een winkel in het centrum van Leeuwarden brak zaterdagmiddag een grote brand uit. © NU.nl/Rodney Sprij
De hulpdiensten rukten met groot materieel uit om het vuur aan de Kelders te bestrijden. © NU.nl/Jochem Schuiling